Bäst i Test

Bästa hoppgungan 2020 - Utveckla motorik på ett lekfullt sätt

Små barn har en fantastisk vilja och glöd att på egen hand utveckla sin motorik, men genom att ge barnet hjälpmedel och locka på ett lekfullt sätt gör drivet ännu större. Därför är hoppgungan en optimal babyprodukt på många olika sätt, barnet får hoppa, leka och utforska sin kropp och motorik på egen hand samtidigt som du får händerna fria och barnet sitter i tryggt förvar så att du antingen kan ta tag i disken eller bara få slappa en liten stund i soffan.

Detta inlägg innehåller annonslänkar från Babyland, Jollyroom, Litenleker, Stor & Liten, BabyV, Lekmer, Babyshop,

Många av oss som får barn idag är själva uppväxta med hoppgungan, då ofta den klassiska enkla modellen som man fäster med en klämma i dörrkarmen för att kunna skutta, leka och upptäcka vad benen faktiskt är till för. Men idag finns det även många utvecklade modeller som inte bara stimulerar den fysiska delen med hopp och benmuskler utan även med leksaker för att barnet ska kunna utforska ljud, ljus och sin finmotorik och fantasi.

Vi har därför valt att ta fram marknadens bästa hoppgungor för 2020 så att du kan ge ditt barn möjlighet till motorisk träning på ett roligt och lekfullt sätt då hoppgungan verkligen är den perfekta produkten för just detta.

Våra vinnare av bästa hoppgunga 2020

Mellan: Hauck Jump Around Hearts

Denna roliga och smidiga hoppgunga ger ditt barn alla verktyg att utveckla motorik och samtidigt leka och utforska alla sina sinnen. Hoppgungan sitter på en ställning med avtagbar bricka och sits för att kunna anpassa den efter ålder och önskemål. Då den inte kräver någon montering vid dörrkarm tack vare dess smidiga ställning med möjlighet att rotera 360 grader ger den barnet möjlighet att utforska och följa med vart ni vuxna än befinner er i hemmet. Eftersom att den även är mycket stabil och stadig samt ställbar i olika höjder kan barnet redan vid tidig ålder börja sitta i denna och sedan kan hoppgungan växa tillsammans med barnet.

Fördelen med att ha en hoppgunga i en ställning är att barnet kan sitta längre och även börja leka och utforska på egen hand. Detta gör så att du som vuxen kan göra annat som så ofta behöver som stressad småbarnsförälder samtidigt som barnet är i din närhet och känner trygghet i leken.

Läs hela recensionen av Hauck Jump Around Hearts

Bästa pris på Hauck Jump Around Hearts

Babyland
695 kr
Jollyroom
695 kr
Litenleker
695 kr
Stor & Liten
695 kr

Budget: Bozz Hoppgunga

Denna enkla men ack så roliga hoppgunga är den vi är mest vana att se från vår egen barndom. Med enkel och lättanvänd design är den lätt vår prisvinnare i budgetklassen. Barnet kan redan från tidig ålder, redan från 4 månader vid stadig nacke, sitta i gungan för att hoppa, skutta och roa sig på egen hand samtidigt som du befinner dig i närheten. Tack vare dess smidiga design går den enkelt att fästa i hemmets alla dörrkarmar och tack vare dragkedjan i sittdelen kan du utan krångel sätta ner och ta upp barnet ur hoppgungan.

Läs hela recensionen av Bozz Hoppgunga

Bästa pris på Bozz Hoppgunga

Babyland
349 kr
BabyV
349 kr

Premium: Skip Hop- Explore & More hoppgunga

Denna vinnare är värd guldplatsen alla dagar i veckan, den är smidig och portabel och kräver inte någon montering och du kan därför flytta den enkelt till det rum ni befinner er i för tillfället. Explore & More hoppgunga passar barn redan från 4 månaders ålder och är justerbar i upp till 5 olika höjder för att den ska kunna växa tillsammans med barnet. Barnet kan alltså hoppa, skutta och leka men också utforska bland de 20 olika aktiviteterna och ljuden som är framtagna för att locka till att utveckla barnets finmotorik, fantasi och lekfullhet.

Ytterligare en rolig finess med denna hoppgungan är att den räknar barnets hopp och du kan följa utvecklingen på ett tydligt sätt.

Läs hela recensionen av Skip Hop- Explore & More hoppgunga

Bästa pris på Skip Hop- Explore & More hoppgunga

Babyland
1589 kr
Jollyroom
1589 kr
Lekmer
1589 kr
Babyshop
1589 kr
BabyV
1795 kr 1995 kr
Litenleker
1999 kr

Att tänka på innan man köper hoppgunga

Som ni kan se ovan så finns det olika modeller och funktioner på hoppgungorna. Det man bör tänka på innan man gör köpet är därför hur man vill kunna använda den, kanske räcker det för just er med en enklare hoppgunga som monteras i dörrkarmen om ni enbart vill kunna ha den i exempelvis köket när ni lagar mat eller diskar och behöver ha händerna fria. Eller om ni vill kunna låta barnet leka och utvecklas i hoppgungan i flera rum och därför välja en gunga som har aktivitetsleksaker som stimulerar även syn, hörsel och lekfullhet.

Bra att tänka på är även hur smidig den är att rengöra, som vi med småbarn vet är renlighet inte direkt en prio för ett litet barn, och därför kan vi starkt rekommendera en hoppgunga med löstagbar sits för att enkelt kunna slänga in den i tvättmaskinen om blöjan skulle läcka eller kanske lite sylt och smör från kladdiga små fingrar skulle glida ner.

Skillnaden mellan olika hoppgungor

Eftersom att det finns väldigt många olika modeller och möjligheter till utveckling bland hoppgungorna på marknaden idag finns det flera stora skillnader. Den mest markanta skillnaden är mellan de som fästs i dörrkarm och de som har en ställning som är portabel på golvet. De med ställning har uteslutande fler funktioner och lockar mer till lek med olika funktioner, ljus och ljud. Dessa håller barnet intresserad mycket längre och är därför mer populära bland småbarnsföräldrar då man inte behöver underhålla ett frustrerat och uttråkat barn hela tiden. Men alla barn och föräldrar är olika och oavsett vilken hoppgunga du väljer kommer du att ge ditt barn möjlighet att utveckla benmuskler, skutt och motorik så det man får se till är helt enkelt hur mycket ni kommer att vilja och behöva använda själva gungan i vardagen.

Utmanare till bästa hoppgungan 2020

Utmanare: Hauck Jump hoppgunga

Denna värdiga bubblare är ett perfekt mellanting för dig som söker efter en enkel och smidig hoppgunga men som ändå vill ge barnet möjlighet att leka och utforska samtidigt som hen hoppar och utvecklar sina benmuskler. Då gungan har en bricka går det lätt att lägga fram andra aktivitetsleksaker som ni redan har hemma för att låta barnet leka och utforska flera sinnen på samma gång.

Läs hela recensionen av Hauck Jump hoppgunga

Bästa pris på Hauck Jump hoppgunga

Babyland
395 kr
Stor & Liten
395 kr
Jollyroom
399 kr

Frågor och svar

Hoppgungan är som sagt något som många av dagens föräldrar själva har växt upp med och har varit en uppskattat favorit bland babyleksaker under decennier. Därför känns det för många väldigt självklart att även skaffa en till sin egna lilla älskling för att få träning, lek och motorisk utveckling på en och samma gång. Men det kan givetvis finnas frågor innan man gör sitt köp, vi hoppas ni finner svar nedan på era funderingar.

Hur tidigt kan barnet börja sitta i hoppgungan?

Enligt rekommendation av experter på barns ergonomi och fysiska utveckling kan barnet börja sitta i hoppgungan redan vid 4 månaders ålder. Det enda ni bör tänka på är att hen ska kunna hålla nacken stadigt på egen hand för att inte nacke eller rygg ska ta skada.

Ska vi välja hoppgunga med karmsax eller på fot?

Här får man se till vilket utrymme man har i hemmet, om en hoppgunga på fot med aktivitetsbräda får plats att rulla runt eller inte. Givetvis underhålls barnet även längre med fler aktiviteter i samma leksak och då får ni känna efter om ni exempelvis är ensamstående eller har mycket hushållsarbete eller sysslor att göra hemma. Därför är det många som föredrar hoppgungor med fot och aktivitetsleksaker då barnet själv kan följa efter er och underhålla sig själva under längre stunder.

Men vill man bara ha en hoppgunga för att låta barnet utveckla motorik, skutta och även få lite lagom konditionsträning så räcker det gott och väl med en enklare modell som man fäster i dörrkarmen till köket exempelvis.

Är hoppgungan en perfekt eller tråkig present?

När man ska köpa en present till bebisen och den nya lilla familjen, kanske till namngivningen, dopet, som välkomstgåva eller kanske på babyshowern så är faktiskt hoppgungan den optimala presenten. Som många av oss föräldrar vet är det många utgifter som kommer med en liten bebis och därför kan det vara skralt i kassan när det kommer till sådant som leksaker och prylar som inte är direkt livsnödvändigt. Kommer du då med en hoppgunga som present ger du en gåva både till barnet som kommer få många roliga stunder i gungan samtidigt som du ger föräldrarna lite tid att kunna utföra sysslor så som matlagning och disk med båda händerna samtidigt som de får se sitt barn leka och utforska sina egna förmågor.